Земела - Киноа 250 гр.

  • Земела - Киноа 250 гр.
  • Цена: 4.55 лв.

  • Растението киноа (Chenopodum qunoa) се смята за свещено и е с древен произход(според някои източници в Южна Америка са я използвали за храна още преди около 10000 години). В цивилизацията на инките е една от трите основни култури наравно с царевицата и картофите.
  • Производител: Земела
  • Разфасовка: 250 гр.
  • Наличност: В наличност

В продължение на хилядолетия присъства задължително във всекидневното им меню Изключително богата на протеини зърнена култура, единственият природен продукт, който съдържа всички осем незаменими за човешкия организъм аминокиселини, богата е на витамини B и E, цинк, желязо, калций, магнезий, манган, фосфор и умерено висока порция фибри.

По хранителните си качества се доближава до млякото.

Не съдържа глутен, което я прави предпочитана в менюто на малките деца след 7-мия месец.

Иначе вкусът на семената е неутрален, с лек орехов аромат.От тях се приготвят различни блюда, сервират се като гарнитура, основно ястие и десерт.

Преди употреба зърната трябва да се измият добре под течаща вода.Варят се като ориза – заливат се с вода в съотношение 1:2 и след като водата кипне, се оставят на слаб огън 15-20 минути.При варене киноа увеличава своя обем 4 пъти, като в средата зърното става прозрачно, а около него се образува малко кръгче.

Всички рецепти с ориз, кускус или булгур могат да се приготвят и с киноа. Използва се вместо макаронените изделия, пекат хляб от него, приготвят се разнообразни блюда.

Освен това може да се добавя и в супи вместо ориз или фиде-в Колумбия, Еквадор и Перу например са популярни бургери от киноа с орехи.Класифицират ги като бърза храна и местното население с удоволствие ги хапва на обяд.

Бургерите се приготвят от киноа, лук, моркови, слънчогледово семе, бадеми, целина и се пържат в зехтин.

Произход: ПЕРУ

Подобни продукти

Плащане